Reservation
News
11.11.2008
History of Volary
Přečtěte si základní informace o historii města Volary. >>
30.9.2008
New web pages
Read some hot news in our hotel. These web pages were created by MITON Previo s.r.o. >>

History of Volary

Jméno Volary se poprvé objevuje v roce 1359,kdy mezi prachatickými měšťany je uváděn Ondřej z Volar. založení města souviselo s celkovou kolonizací Šumavy ve XIII. a XIV. století. Obyvatelé vzniklých sídel byli přeážně Němci z Bavorska. Do husitských válek patřily Volary vyšehradské kapitule, od roku 1503 se majiteli města Volar stali Rožumberkové, od roku 1600 císař Rudolf II. a po roce 1719 Schwarzenberkové.

Hlavním zdrojem příjmů až do začátku 18. století byl obchodní ruch na Zlaté stezce. Volary byly největší soumarské sídliště na české části prachatické větve Zlaté stezky a prožívaly veliký rozmach. Sloužily jako místo odpočinku a přenocování soumarů,kteří na "nákladních" koních dováželi po významné středověké dopravní cestě z Pasova do Prachatic sůl a jiné zboží. Trase stezky se přizpůsobil i ulicovitý tvar náměstí. Ve vrcholné době,v 16. století tu bylo 13 hostinských,4 kováři a sídlila tu řada soumarských rodin.

Na přelomu 16. a 17. století využívali Volarští listiny Petra Voka,podle níž směli odebrat vozy s nákladem i koně kupcům,kteří se odchýlili z předepsaného směru stezky a vyhnuli se Volarům.